Genetische genealogie

terug naar de bronnen in thema’s

Hoe kan DNA uw familiegechiedenis ondersteunen?
Als u voor de eerste keer kennismaakt met genetische genealogie lees dan de inleiding over dit soort onderzoeken: DNA en familiegeschiedenis.

(Tekst van het Nederlandse CBG Centrum voor Familiegeschiedenis)

Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) over DNA. NGV volgt de dynamiek voor genealogen in dit onderzoeksveld.

Bescherming van uw persoonsgegevens
Voor de laboratoria en websites die niet binnen de Europese Unie zijn gevestigd, is het niet vanzelfsprekend dat ze onderhevig zijn aan de Europese Algemene Verordening van de Gegevensbescherming of de Belgische Beschermingsautoriteit in verband de bescherming van uw persoonlijke gegevens.

Toch beweren sommige dat ze zich hebben aangepast aan deze wetgeving.
Lees daarom ook de verklaringen van deze buitenlandse websites over hoe zij omgaan met uw persoonlijke gegevens. Hebben ze de Europese AVG-voorschriften (in het Engels GDPR) van de Europese Unie in hun website ingesloten?

Overweeg dus vooraf in hoever u uw persoonlijke gegevens en DNA wenst mee te delen aan deze labo’s of websites.


\Histories\
MamaMito
Merovinger-DNA.
Voor beide projecten een samenwerking tussen verschillende onderzoeksinstellingen met o.a.: Prof. dr. Maarten Larmuseau (KU Leuven).

KU Leuven
Uw familienaam begint met COR- of KOR-? De COR*-databank.
Projectleider dr. Sophie Claerhouts onderzoeksdomein o.a. genetische genealogie.

Commerciëel DNA-onderzoek
Voornamelijk firma’s uit de Verenigde Staten die ook in Europa recruteren.
Met verschillende mogelijkheden en prijzen.

Aandacht: deze labo’s bieden ook andere betalende en soms zeer prijzige diensten aan. Uw genealogie staat wellicht beter op een Europese genealogische website en het is alleszins goedkoper.

U denkt best na welke soort verwantschapsonderzoek u verkiest: Y-haplo-onderzoek (de mannelijke lijn), mitochondriaal onderzoek (de vrouwelijke lijn) of autosomaal onderzoek (kwartierstaat).

Enkele voorbeelden:
Ook Nederlandstalig
My Heritage.
Engelstalig
23andME.
Ancestry. Ancestry koopt Geneanet. Blackstone koopt Ancestry.

Family Tree DNA (FTDNA). Autosomaal, y-haplo en mitochondriaal DNA-onderzoek.
Volgens het Centrum voor Familiegeschiedenis: “Waar kan ik het best laten testen (CBG)?” is FTDNA de meest interessante website om aan genetische genealogie te doen.Deze websites laten toe om uw resultaten op te laden om mogelijke verwanten te vinden.
Frankrijk: Geneanet. Uw autosomaal DNA invoeren. Premiumleden kunnen stambomen vergelijken op basis van een mogelijke DNA-gelijkenis. Geneanet is onderhevig aan de Europese AVG. Ancestry koopt Geneanet

Amerikaans: Gedmatch. Eveneens uw autosomaal DNA. Er is een gratis basispakket om vergelijkingen uit te voeren. Volgens Gedmatch past ze de Europese AVG toe.

Ook tussen de commerciële labo’s is het soms mogelijk om gratis of tegen een kleine prijs uw gegevens over te brengen. Het stroomdiagram geeft een overzicht.

Erfelijkheidsonderzoek en aandoeningen
Universitaire onderzoeksinstellingen die gericht erfelijkheidsonderzoek uitvoeren bij specifieke vragen over erfelijk overdraagbare aandoeningen. Dit onderzoeksdomein staat buiten het kader van het opbouwen van een familiegeschiedenis.