Genetische genealogie

Hoe kan DNA uw familiegeschiedenis ondersteunen?
Als u voor de eerste keer kennismaakt met genetische genealogie lees dan deze uitvoerige inleiding: DNA en familiegeschiedenis.

Soorten DNA-onderzoek bij genealogie
Y-chromosoom : uw rechtstreekse vaderlijke lijn
mitochondriaal DNA: uw rechtstreekse moederlijke lijn
autosomale chromosomen: al uw voorouders in de afgelopen 3 eeuwen
X-chromosoom: familiale verwantschappen in de moederlijke lijn

Een waarschuwing voor onderzoeken met het Y-chromosoom

één procent koekoekskinderen en genealogisch onderzoek

Per generatie nakomelingen bestaat er omtrent 1% kans dat de wettelijke vader niet de biologische vader is. Bij onderzoek tussen mannelijke verwanten met dezelfde familienaam kan de onderzoeker op stoten op een onderbreking in de genetische vaderlijn. Een andere y-haplogroep dan verwacht kan verschijnen bij de onderzochte mannelijke familieleden met eenzelfde familienaam.

Bij zulk onderzoek is het aangeraden om alleen mannelijke verwanten te vergelijken die minstens 7 generaties verschillen. Dit verlaagt de kans op ontgoochelingen of andere emotionele reacties bij de ontdekking van het doorbreken van de mannelijke genetische lijn.

Maarten Larmuseau heeft daarover een artikel geschreven: ‘Het kleinste archiefdocument als historische vaderschapstest – De combinatie DNA en stambomen verraden de frequentie koekoekskinderen over de eeuwen heen’

DNA-projecten die verwantschappen onderzoeken.

Afgelopen of nog lopende DNA-projecten

MamaMitoMerovinger-project – Het COR-projectDNA-Benelux opvolger van DNA oud hertogdom Brabant/België – Memor (Vlaanderen) – CSY-Leuven.

Artikels van Maarten Larmuseau (KU Leuven) in verband met zulke projecten.

Bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Overweeg of u uw genetische en andere persoonlijke gegevens vrijgeeft op de websites van de labo’s of genealogische portalen. Dit geldt ook voor gegevens van andere personen. De Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming kan u helpen in deze overwegingen. Ze geldt in de Europese Unie

Welk labo is het meest aangewezen voor dit onderzoek?
Het Centrum voor Familiegeschiedenis suggereert het labo FamilyTree DNA (FTDNA) want zij voert onderzoek uit op het Y-chromosoom, op het autosomaal en mitochondriaal DNA.

Opladen van autosomaal DNA
Deze websites laten toe om met uw autosomaal DNA mogelijke verwanten te vinden. Ze voeren dit onderzoek meestal tegen betaling uit. Het stroomdiagram geeft een overzicht.
GedmatchFamilyTreeDNAMyHeritageAncestry

Geneanet is sinds 2024 gestopt met het aanbieden van vergelijkingen tussen autosomaal DNA-stalen.